Waterpolo & Vechtrace : Edities

Editie 2015

In tegenstelling tot de zesde editie, die aan de koude kant was, was deze editie zeer warm. Bij temperaturen van boven de 30 graden, was het geen straf om in het water te zijn. De temperatuur van het water was 24 graden. Zo’n 7 graden warmer als vorig jaar! De extra gecreëerde schaduwplekken in de vorm van party tenten en het uit delen van gevulde waterflesjes werd zeer gewaardeerd.

Bij zowel de waterpoloteams, zwemverenigingen, als bij de individuele zwemmers waren de reactie van de deelnemers zeer positief.

In de pauze van zowel waterpolo en de zwemwedstrijden werd de “Big Jump” gehouden. Met deze gezamenlijke sprong in het water, vragen we aandacht voor schoon water. Dit leverde mooie foto’s op.

Waterpolotoernooi

Een vijftal jeugdteams en zes herenteams streden om de dag zege. Bij de jeugd waren het Katwijk B en bij de Heren Beverwijk, die als winnaar eindigden.

Zwemwedstrijden

De zwemwedstrijden werden zoals altijd gehouden op het traject Haven-Amaliabrug. De afstanden die gezwommen zijn door de zes deelnemende verenigingen en individuele zwemmers waren 100, 250, 500, 1000 en 1500 meter. De uitslagen staan vermeld op de Grunte site.

Big Jump

Jaarlijks neemt onze hoofdsponsor Vechtstromen deel aan de Big Jump. Met de Big Jump vraagt zij aandacht voor het belang van schoon water voor mens en dier. Ook deze editie deed onze vereniging mee. Alle deelnemers sprongen om 15:00 uur de Vecht in voor schoon water.

Voor sfeerimpressie zie de vele gemaakte foto’s:

Langs deze weg willen we onze sponsoren nogmaals bedanken.

Op naar de 8e editie!

Editie 2014

Koudste editie tot nu toe voor De Grunte Waterpolo & Velt en Vechtrace

De zesde editie van De Grunte Waterpolo & Velt en Vechtrace was een van de koudste edities te noemen. Dat weer hield de waterpoloërs en zwemmers niet om deel te nemen aan dit evenement. Zo in de plaatselijke krant stond geschreven: “Doorgewinterde zwemmers bikkelen in steenkoude Vecht”.

Waterpolotoernooi

Tijdens het toernooi streden een vijftal teams van diverse niveaus om de dag zege. Er was een waterpoloveld gerealiseerd ter hoogte van de haven, naar bij het centrum van Hardenberg.

Zwemwedstrijden

De zwemwedstrijd werd gehouden in de Vecht. Circa 85 enthousiaste zwemmers van diverse verenigingen, maar ook individuele zwemmers, zwommen vanaf 13.30 uur afstanden van 100, 250, 500,1.000,1.500 en 2.500 meter. De zwemmers starten vanuit de haven en zwommen richting de Prinses Amaliabrug. Na het keerpunt finishen zij in de haven. De zwemwedstrijd eindigde rond 16:00 uur.

Ambiance & ondersteuning

De Waterpolo & Vechtrace vindt zoals altijd plaats in de haven van Hardenberg (tegenover Grandcafé Dock’s). Vanaf de oevers van de Vecht en de steigers in de haven kon er zowel het waterpolotoernooi als de zwemwedstrijden prima worden gevolgd.

Voor muzikale omlijsting was gezorgd. Er werd aan zwemmers en omstanders aquaballen aangeboden om over het water heen te rollen.

Bekijk hier de foto’s

Editie 2013

Prachtig weer voor De Grunte Waterpolo & Velt en Vechtrace

Het leek er even op dat de vijfde editie van De Grunte Waterpolo & Velt en Vechtrace net als de twee voorgaande jaren zou lijden onder ongunstige weersomstandigheden. Gelukkig klaarden zaterdag de wolken en bleek het een van de mooiste dagen van het jaar te zijn. De zon scheen en het water was een relatief comfortabele 20 graden.

Er werden diverse afstanden gezwommen; van 100 tot 1.500 meter. Van de haven tot net voorbij de Amaliabrug is 250 meter. Bij de langere afstanden diende daar gekeerd te worden. Dat is spannender voor de kijkers en veiliger en overzichtelijker voor de organisatie. Langs de waterkant keken acht vrijwilligers of de zwemmers hun hoofd boven water kunnen houden.

Waarschijnlijk vanwege de barre vorige edities waren er dit keer echter wel wat minder deelnemers, slechts een zwemmer of 80 waar dat er vorig jaar nog 104 waren. Het waterpolo tournooi kwam zelfs helemaal te vervallen. In plaats daarvan speelden de teams van De Grunte enkele vriendschappelijke potjes tegen elkaar.

Tevens sprongen er een kleine honderd mensen tegelijk in de Vecht om aandacht te vragen voor schoon water. Deze ‘Big Jump’ is elf jaar geleden gestart omdat de waterkwaliteit van de Europese rivieren te wensen over liet. “De Big Jump blijft gewoon nodig, want het water is een stuk schoner geworden maar het is nog niet schoon genoeg.” Aldus initiatiefnemer Godelieve Wijfels van Natuur en Milieu Overijssel.

Bekijk hier de foto’s

RTV Oost bij de Big Jump

Ook RTV Oost was aanwezig. Ze deden verslag van de Big Jump dat tijdens deze 5e editie gehouden werd. Met deze sprong in het water wordt er aandacht gevraagd voor het belang van schoon water voor mens en natuur.

Bekijk hier de beelden die RTV Oost heeft gemaakt

Editie 2012

Herfstweer getrotseerd door 104 zwemmers tijdens de Vechtrace

Hardenberg – Het moest een zonnige zomeractiviteit worden, De Grunte Waterpolo & Velt en Vechtrace 2012. Helaas had moeder natuur zaterdag andere plannen. In aanloop naar de wedstrijddag melden al enkele waterpoloteams af, waardoor het waterpolotoernooi niet door kon gaan.

Waarschijnlijk herinneren de afgemelde teams zich de eveneens koude en natte omstandigheden van vorig jaar. Gelukkig zijn de Poloërs van de thuisploeg uit robuuster hout gesneden. De beide herenteams van De Grunte speelde namelijk onderling een mooie vriendschappelijke pot, toernooi of geen toernooi. Een vriendschappelijke pot zonder winnaar, want niemand hield de score bij.

Ook de Vechtrace kende beduidend minder zwemmers dan de 147 van vorig jaar. Ook hier leek het slechte weer enkele mensen thuis te houden. Maar ondanks de ongunstige omstandigheden waren er nog 104 zwemmers over die het Vechtwater van 19 graden durfden te trotseren.

Er werden diverse afstanden gezwommen; van 100 tot 1.500 meter. Van de haven tot net voorbij de Amaliabrug is 250 meter. Bij de langere afstanden dient daar gekeerd te worden. Dat is spannender voor de kijkers en veiliger en overzichtelijker voor de organisatie. Langs de waterkant kijken acht vrijwilligers of de zwemmers hun hoofd boven water kunnen houden.

De winnaars van de dag zijn: Myrthe Meier op de 500 meter, Jelle Dekker op de 100 meter, Arjan Prins op de 1500 meter en Ruben Schepers op de 250 meter. Op het slotnummer, de kilometer, Was Sander Zoer het sterkst.

Misschien ziet de wedstrijd er volgend jaar anders uit. De wandelpromenade is inmiddels namelijk af en dat biedt de mogelijkheid verder te zwemmen.

Editie 2011

Meer allure Velt en Vechtrace

De Grunte Waterpolo & Velt en Vechtrace in Hardenberg moet de komende jaren uitgroeien tot een evenement met landelijke allure. De organisatie wil nog meer zwemmers en waterpoloteams naar de stad lokken. “Het evenement moet verder opgekrikt worden”, zegt woordvoerder Jan Henk Dubbink van De Grunte. Zaterdag deden er tijdens de derde editie van de Waterpolo & Velt en Vechtrace, een van de vele Klepperstadactiviteiten, 150 zwemmers mee. In 2009 waren dat er nog maar vijftig. De rek is er dus nog lang niet uit. Weet ook Dubbink: “We krijgen veel leuke reacties en er zijn altijd veel toeschouwers.” Er werd ook dit jaar weer hard gezwommen. De 500 meter vrije slag werd gewonnen door Ruben Beens. De 250 meter vrije slag werd een prooi voor Louwrens Engbersen, terwijl Maud Kuipers als eerste aantikte op de 100 meter vrije slag. De 1500 meter vrij ging naar Michiel Worst en de 1000 naar Fiona Lambers. De deelnemers kwamen uit onder meer Genemuiden, Zwolle, Dedemsvaart, Hardenberg en het Duitse Nordhorn.
(Bron: Hardenbergnieuws.nl – zaterdag 16 juli 2011 19:38)

Editie 2010

Waterpolo en Vechtrace mooi waterspektakel

“Brr..ik moet er niet aan denken”, glimlacht een toeschouwer met een blik op de waterpoloërs, die zich uitleven in het water van rivier de Vecht. Zelf zit ze heerlijk in het zonnetje, waardoor het aangenaam toeven is aan de oevers van de rivier. “In het water lijkt het me koud,” zegt ze. De vrouw nam als zovelen zaterdag een kijkje bij de Vecht waar de tweede editie van de Waterpolo en Vechtrace van zwemvereniging De Grunte werd gehouden. Het evenement bestond uit twee onderdelen een waterpolotoernooi en een zwemwedstrijd. Tijdens het toernooi streden de heren om de dagzege. Nieuw dit jaar was een damespoule waarbij vier teams met elkaar de strijd aangingen. De dames en herenteams waren afkomstig uit Alkmaar, Heerhugowaard, Doesburg, Genemuiden, Ommen, Vriezenveen, Twello en natuurlijk Hardenberg. Tijdens de Vechtrace zwommen circa negentig enthousiaste zwemmers 110, 250, 500, 1.000 of 1.500 meter. “Het was afzien, maar geweldig,” aldus een van de deelnemers, die onder bewonderend applaus de finish bereikte. “Een mooi waterspektakel,” werd algemeen geconcludeerd.
(Bron: Dedemsvaart.nu – zondag 22 augustus 2010 11:25)

Editie 2009

Waterpolo- & Vechtrace succes

Zo’n 180 deelnemers stonden zaterdag garant voor een succesvolle dag bij de nieuwe haven in de Vecht in Hardenberg. Het eerste Rabobank Waterpolo- & Vechtrace De Grunte gaat meteen de boeken in als zeer geslaagd. Het is de eerste keer dat de zwemwedstrijden en het waterpolotoernooi tegelijkertijd werden gehouden. Het idee kwam zowel vanuit De Grunte als de gemeente Hardenberg. Aan de polowedstrijden deden acht teams en zestig zwemmers mee.
(Bron: Hardenberg.nu – zaterdag 4 juli 2009 20:55)