Over Waterpolo

Twee waterpolo ballen die bij een doel in het water drijven

Waterpolo is een watersport die wordt gespeeld met een bal in een zwembad en waarbij twee teams strijden om zoveel mogelijk doelpunten te maken. Een team bestaat uit zes veldspelers en een keeper. Bij de jeugd kunnen teams uit minder spelers bestaan. De spelers dragen een cap; wit voor het thuisspelend team en blauw voor het uitspelend team. Beide keepers hebben een rode cap.

Een wedstrijd is verdeeld in vier periodes, die, afhankelijk van de leeftijd van de spelers, het competitieniveau en het land, 3 tot 8 zuivere minuten duren. Dit betekent dat de tijdmeting wordt stilgelegd tussen het begaan van een overtreding (op het fluitsignaal van een van de één of twee scheidsrechters) en het nemen van de daaropvolgende vrije worp.

Na 2 periodes wisselen de teams van speelhelft. Na elke periode is er voor de teams even tijd om op adem te komen. Het wisselen van spelers mag tijdens het spel via het terugkomvak, of langs de zijlijn van het eigen speelhelft (als de grootte van het bad dit toelaat), maar dit heeft als nadeel dat de wisselende partij even in de minderheid is. Wisselen na een doelpunt of tijdens de rust kan zonder restricties. Als een winnaar vereist is en na de vier perioden de stand nog gelijk is, worden strafworpen genomen.

Het speelveld is maximaal 25 meter breed en 30 meter lang bij heren, bij dames is de maximale lengte 25 meter. Is het bad waarin gespeeld wordt groter, dan wordt het speelveld afgebakend door drijvende lijnen.

De bal die gebruikt wordt door herenteams is ongeveer even groot als een voetbal en heeft een gewicht van 400 à 450 gram. De bal die gebruikt wordt bij dames- en jeugdteams is iets kleiner en iets lichter. De bal mag door veldspelers maar met één hand tegelijk worden aangeraakt. De keepers mogen de bal met twee handen aanraken binnen de 6-meterzone.

(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterpolo)

Teams

Jeugd – 11 (EG1)

Afgelopen seizoenen hebben we in de competitie gespeeld met een jeugdteam tot 11 jaar. Dit seizoen spelen we alleen toernooien vanaf 2021 en spelen we af en toe al wedstrijden met de -13 mee. We krijgen steeds meer leeftijdsgenoten in de groep tot 11 jaar. Volgend seizoen verwachten we gewoon weer in de competitie te spelen met in ieder geval 1 jeugdteam tot 11 jaar, misschien wel 2 teams. We trainen heel hard om er weer een leuk seizoen van te maken, en om vooral lekker te genieten van waterpolo!

De doelstellingen voor Jeugd – 11 zijn:

  • Plezier maken!!
  • Plezier maken!!
  • Plezier maken!!
  • Nog meer enthousiaste teamgenootjes krijgen, jongens en meisjes. We willen straks met 2 teams in de competitie spelen.
  • Beter worden in waterpolo

Jeugd – 13 (DG1)

De meeste spelers uit dit team hebben vorig jaar al wat ervaring opgedaan met waterpolo bij de -11, en gaan hun tweede seizoen in. We zijn allemaal een jaartje ouder, wijzer en beter geworden, dus we gaan er tegenaan om er weer een enorm leuk seizoen van te maken. Ook wij kunnen altijd nog wat extra teamgenootjes gebruiken om ons team te komen versterken. Kom gerust een paar keer meedoen, om te kijken of het iets voor je is.

Jeugd – 13 (DG2)

De meeste spelers uit dit team hebben vorig jaar al ervaring opgedaan bij de -13, en gaan hun tweede seizoen in met het team. We zijn allemaal een jaartje ouder, wijzer en beter geworden, dus we gaan er tegenaan om er weer een enorm leuk seizoen van te maken. Ook wij kunnen altijd nog wat extra teamgenootjes gebruiken om onze teams te komen versterken. Kom gerust een paar keer meedoen, om te kijken of het iets voor je is.

Jeugd – 15 (CG1)

We hebben wat versterking van jongens en meiden die vorig jaar nog in de -13. We zijn allemaal een jaartje ouder, wijzer en beter geworden, dus we gaan er tegenaan om er weer een enorm leuk seizoen van te maken. Ook wij kunnen altijd nog wat extra teamgenootjes gebruiken om ons team te komen versterken. Kom gerust een paar keer meedoen, om te kijken of het iets voor je is.

Jeugd – 17 (BG1)

We hebben wat versterking van jongens en meiden die vorig jaar nog in de -15 speelden en nu lekker mee kunnen doen met -17. Een gezellige, leuke groep, een steeds hechter team, en we gaan ervoor om dit jaar allemaal te groeien zodat we klaar zijn voor de Heren of Dames.

Dames 1

In het seizoen van 2018/2019 zijn we samen met de dames van De Plons uit Coevorden een gecombineerd damesteam gestart. In eerste instantie voor 2 jaar met als doel dat beide verenigingen weer een eigen damesteam op benen te krijgen. Inmiddels hebben we deze samenwerking opnieuw verlengt met 2 jaar met nog steeds hetzelfde doel. Dit team is actief in de 1e klasse Noord. We zijn een heel gezellige groep met leuke meiden en zijn fanatiek tijdens de wedstrijden. Ook wij kunnen altijd nog wat extra teamgenootjes gebruiken om ons team te komen versterken. Kom gerust een paar keer meedoen, om te kijken of het iets voor je is.

Heren 1

Dit team is al een aantal jaren onmisbaar in de 1e klasse. We hebben leuke wedstrijden en doen veelal mee in het rechter rijtje. Het team heeft de afgelopen jaren wat jonge talenten opgenomen in de selectie. Het doel voor de komende jaren is de talenten verder te ontwikkelen, om zo ook de doorstroming in de vereniging door te laten lopen. De oude garde traint en speelt nog goed mee maar zal ook steeds vaker met heren 2 meespelen om de talenten ruimte te geven bij heren 1.

Heren 2

In het tweede herenteam spelen heren die tegen het niveau van het eerste aanzitten, en/of heren die vanwege verschillende omstandigheden (werk/leeftijd/tijd) besloten hebben niet in heren 1 te willen spelen. Het tweede komt uit in de 3e klasse van regio Oost, en wenst daarin actief te blijven.

Heren 3

Dit team komt uit in de 4e klasse van regio Oost. Spelers die doorstromen vanuit de jeugd doen hier ervaring op met het ‘senioren waterpolo’, en worden daarbij begeleid door een aantal zeer ervaren spelers.

Samen De Grunte

Deze verplichte taakinvulling voor competitiespelers vanaf 16 jaar start als pilot in 2017, gebleken is dat er té weinig mensen té veel werk moeten verzetten om de vereniging draaiend te houden. Nu zijn de competitiespelers vanaf 16 jaar verplicht om 100 punten te behalen door invulling van taken. Gelukkig kan ZPV De Grunte ook steunen op de inzet van veel vrijwilligers die onze vereniging een warm hart toedragen!

Alle competitiespelers vanaf 16 jaar worden verplicht om (naast hun taak/taken) 3 wedstrijden per jaar als W-official te fungeren (i.v.m. licentie). Zij die de W-official taak kiezen, zullen vaker worden ingeroosterd. Diegene die nog geen licentie hebben, elk begin van het seizoen wordt er een cursus incl. examen gegeven. Deze cursus duurt 2 avonden incl. examen.

Hoe werkt Samen De Grunte?

Aan het eind van het seizoen wordt er een takenlijst gemaakt door de waterpolocommissie. Deze takenlijst heeft betrekking op de taken voor het volgende seizoen. Iedere competitiespeler vanaf 16 jaar kan zich inschrijven voor een aantal taken tot minimaal 100 punten.

LET OP: geen keuzes aangevinkt, dan word jou door de waterpolocommissie een taak/taken toegewezen.

Ben je verhinderd? Regel dan een vervanger!

De meest eerlijke vervanging regel je door onderling te ruilen. Geef sowieso de naam van je vervanger door aan samen@degrunte.nl.

Er geldt een sanctie bij het niet voldoen van je taak: heb je je taak niet vervuld (of niet laten vervangen), dan mag je de daaropvolgende thuiswedstrijd niet spelen!

De waterpolocommissie behoudt het recht om in voorkomende gevallen een lid in te roosteren voor een taak waarvoor hij/zij zich niet heeft ingeschreven. Te denken valt aan bijvoorbeeld W-official bij wedstrijden.

De punten worden toegekend, nadat een taak is vervuld. Het aantal behaalde punten is op te vragen via samen@degrunte.nl.

“In onze vereniging doen we het samen”