Uitzwaaiwedstrijd voor nestor van de Hardenbergse waterpolo Lambert Lenters

Na zo’n 1.000 waterpolowedstrijden heeft Lambert Lenters afgelopen zaterdag, 16 december, zijn waterpolo-wedstrijdcap aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen. Na meer dan 50-jaar waterpolowedstrijden gespeeld te hebben vindt de 65-jarige Lambert Lenters, spelend met capnummer 13, het mooi geweest. “Het is tijd om te stoppen, merk ik”, aldus de geëmotioneerde waterpolospeler na zijn laatste wedstrijd.

Het werd ook echt ‘zijn’ wedstrijd. De hele waterpolotak van Zwem- en Polo Vereniging De Grunte had uitgepakt voor de zogenoemde uitzwaaiwedstrijd van de nestor van De Grunte. Een goedgevulde tribune en spandoeken sierden het wedstrijdbad in Hardenberg. In de vorige eeuw – toen nog tiener – meldde Lambert zich bij het zwembad in Hardenberg. Hij wilde graag waterpoloën, en zo gezegd zo gedaan. Lambert werd één van de vele gewaardeerde vrijwilligers. Hij trainde en speelde niet alleen; hij zette zich jarenlang in voor ZPV de Grunte. In de afgelopen jaren trainde hij meerdere teams, van jeugd tot senioren, en beklede diverse andere functies bij de vereniging. Dat leverde hem een jaar geleden al de titel ‘erelid’ op. En in 50-jaar was Lambert trouw aan zijn club, de trainingen en wedstrijden die hij mistte zijn verwaarloosbaar.

In het geheim is de waterpolotak gemobiliseerd om van zijn uitzwaaiwedstrijd een onvergetelijk moment te maken. “De vereniging heeft veel aan jou te danken, en na meer dan 50 jaar wedstrijd spelen is zo’n afscheid niet meer dan normaal”, aldus de waterpolocommissie van De Grunte na de wedstrijd afgelopen zaterdag. Lambert Lenters hangt zijn zwembroek overigens niet in de wilgen, hij blijft trainen en zich op andere manieren inzetten voor de vereniging.