Spring mee voor schoon water op 4 juli 2015

Big Jump in haventje in Hardenberg en in natuurbad de Zandpol.

Op zaterdagmiddag 4 juli zal in het haventje van Hardenberg en in natuurbad de Zandpol wederom de Big Jump plaatsvinden. Om exact 15.00 uur springen zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd in het water. Met een hittegolf op komst zal de verkoeling zeker welkom zijn. Met de Big Jump vragen we aandacht voor het belang van schoon water voor mens en dier. Iedereen die mee wil springen is van harte welkom, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

De Big Jump in Hardenberg vindt plaats tijdens De Grunte Waterpolo & Vechtstromenrace. Bij Natuurbad de Zandpol is dit tijdens het 36e internationale waterpolotoernooi van Z.P.C. Moby Dick, waarvoor 108 waterpoloteams zich hebben ingeschreven.

Startschot

Jeugdbestuurder Carmen Merkon van waterschap Vechtstromen zal het startschot in Drenthe lossen. In Hardenberg zullen Jannes Janssen, wethouder van de Gemeente Hardenberg en Roel van der Veen, dagelijks bestuurslid van waterschap Vechtstromen, deze rol op zich nemen.

De Big Jump

De eerste internationale Big Jump was in 2002 aan de Elbe. De Elbe was eind jaren 80 de meest vervuilde rivier in Europa. Door allerlei maatregelen was de waterkwaliteit zo verbeterd dat in 2002 op 55 locaties langs de Elbe 100.000 mensen in het water sprongen. De Big Jump was geboren en inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement in Europa, om aandacht te vragen voor schoon water. De Big Jump is niet bedoeld om het zwemmen in de Vecht te promoten.

Veilige zwemlocaties

Welke zwemplekken zijn nu veilig? De waterschappen in Nederland hebben gezamenlijk een website en een bijbehorende zwemwaterapp ontwikkeld, waarin informatie wordt gegeven over 800 zwemlocaties. Het gaat hierbij om de kwaliteit van het water, maar ook nuttige informatie over de zwemlocatie, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een horecagelegenheid. Tijdens het badseizoen worden deze zwemlocaties regelmatig gecontroleerd op verontreinigingen. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en veiligheid.

Zwemwaterapp en website

Op de website www.zwemwater.nl kun je de actuele informatie vinden over de kwaliteit van de zwemlocaties bij jou in de buurt. Ook vind je er tips over het zwemmen in open water.

De Koninklijke Nederlandse Zwembond en Natuur en Milieu Overijssel ondersteunen het initiatief voor de Big Jump ook van harte. Meer informatie over de Big Jump is ook te vinden op www.bigjump.nl.

Foto: De Big Jump tijdens De Grunte Waterpolo & Vechtstromen Zwemrace 2013.