Prachtig weer voor De Grunte Waterpolo & Velt en Vechtrace

Het leek er even op dat de vijfde editie van De Grunte Waterpolo & Velt en Vechtrace net als de twee voorgaande jaren zou lijden onder ongunstige weersomstandigheden. Gelukkig klaarden zaterdag de wolken en bleek het een van de mooiste dagen van het jaar te zijn. De zon scheen en het water was een relatief comfortabele 20 graden.

Er werden diverse afstanden gezwommen; van 100 tot 1.500 meter. Van de haven tot net voorbij de Amaliabrug is 250 meter. Bij de langere afstanden diende daar gekeerd te worden. Dat is spannender voor de kijkers en veiliger en overzichtelijker voor de organisatie. Langs de waterkant keken acht vrijwilligers of de zwemmers hun hoofd boven water kunnen houden.

Waarschijnlijk vanwege de barre vorige edities waren er dit keer echter wel wat minder deelnemers, slechts een zwemmer of 80 waar dat er vorig jaar nog 104 waren. Het waterpolo tournooi kwam zelfs helemaal te vervallen. In plaats daarvan speelden de teams van De Grunte enkele vriendschappelijke potjes tegen elkaar.

Tevens sprongen er een kleine honderd mensen tegelijk in de Vecht om aandacht te vragen voor schoon water. Deze ‘Big Jump’ is elf jaar geleden gestart omdat de waterkwaliteit van de Europese rivieren te wensen over liet. “De Big Jump blijft gewoon nodig, want het water is een stuk schoner geworden maar het is nog niet schoon genoeg.” Aldus initiatiefnemer Godelieve Wijfels van Natuur en Milieu Overijssel.