Nationale Speedodag 2012

Deze dag wordt ieder jaar georganiseerd door de KNZB voor de groep zwemmers die bij de dertig best gekwalificeerde zwemmers op alle gezwommen zwemnummers tijdens de Speedo wedstrijden of in de top-5 van de Swimkick top 100 staan (minioren 3, 4,5,en 6).

Dit jaar waren Maud en Jesse samen met ouders en trainers uitgenodigd voor deze dag in Arnhem. De dag begon met een toespraak van Nick Driebergen, deelnemer aan de olympische spelen in London en specialist in de rugslag. Nick vertelde hoe hij is begonnen met zwemmen en waterpolo, en op 16 jarige leeftijd echt de stap heeft gemaakt om zich te specialiseren in zwemmen.  De kinderen mochten echt alles aan hem vragen; bijv. hoeveel boterhammen eet je per dag: 20!!! Daarna werden de kinderen in groepen gedeeld. Ze kregen allerlei sportlessen en een Braziliaanse dans aangeleerd door Calo Studenten. ’s Middags was er dan de zwemtraining door Lennart Stekelenburg en Joost Reins, eveneens deelnemers aan de olympische spelen in Londen.

Voor de ouders waren er een aantal lezingen:

  1. Sport en Opleiding, hoe moet je er mee omgaan.De conclusie was natuurlijk dat school voor gaat, maar dat in goed overleg soms heel veel te overleggen is met de school. Bijvoorbeeld een examen vervroegd afnemen, als er een belangrijke wedstrijd in het weekend is.
  2. MOZ het meerjaren opleidingsplan zwemmen van de KNZB. Hierin is een heel schema uitgewerkt hoe de training in jaren opgebouwd moet zijn. Zij gaan echter uit van een biologische leeftijd van een een kind, en niet van de kalenderleeftijd. Dit houdt in dat een kind die 9 jaar is biologisch al wel 11 kan zijn. De opbouw was zeer goed gestructureerd en de KNZB heeft al vele trainingscentra in Nederland die volgens deze methode werken. Uitleg over het MOZ is te vinden op de site van de KNZB.

De kinderen kregen van alle olympische zwemmers een handtekening op hun  T-shirt van de nationale speedodag, en aan het eind van de dag mocht iedereen een speedo badmuts uitzoeken.

Al met al was het een hele leuke en leerzame dag.

Maud en Jeanet Kuipers
Jesse en Natasja Zweers