Henk Leemhuis bedankt Grunte ontvangen gift van Waterpolo & Vechtrace 2012

Afgelopen jaar heeft onder andere ZPV de Grunte een bijdrage geleverd aan de fysiotherapie in het weeskindertehuis Sayap Ibu in Yogyakarta Indonesië. Middels een gift aan de Stichting Joop Janssen. Namens de kinderen en de leiding van het tehuis ben ik jullie daar erg dankbaar voor.

In de periode 9 tot 14 november hebben Rianne en ik een bezoek gebracht aan het kindertehuis en zijn daar weer met open armen ontvangen. We zijn nu 5 jaar bezig om het tehuis te verbeteren qua verzorging in het algemeen en de fysiotherapie in het bijzonder. En we zien een duidelijke verbetering van de zorg.

Het viel ons op dat het er veel frisser rook dan de vorige keren en dat de kinderen allemaal prima gekleed gingen. Ook de ernstig gehandicapte kinderen, die we in het verleden nog wel eens zonder incontinentie materiaal aantroffen en waardoor er altijd een urinelucht hing, waren nu allemaal geluierd.

Heel veel winst is er gemaakt in de verzorging van de kinderen, en is er veel meer aandacht voor de kinderen. De eerste keer, in 2007 zag ik dat er 6 kinderen een groot deel van de dag vastgebonden lagen om zich tegen zichzelf te beschermen. Doordat er nu veel meer tijd en aandacht voor de kinderen is, hebben we geen vastgebonden kinderen meer gezien. Dit is voor een deel ook te danken aan meer rust voor deze kinderen in bv. het kunnen ontspannen.

Daarvoor is van onder anderen jullie bijdrage een snoezelruimte gerealiseerd waar de kinderen meerdere keren per week ontspanningstherapie krijgen.

De fysiotherapie studenten die inmiddels elke drie maanden in tweetallen komen zijn erg enthousiast, waardoor een continue aanvoer gewaarborgd lijkt. Deze studenten gaan op eigen kosten naar de stichting, hebben daar onderdak, en kunnen zo op een goedkope maar zeer doeltreffende manier zorg leveren. Er zijn ook twee Indonesische fysiotherapeuten aanwezig, waarvoor ik op dit ogenblik aan het bekijken ben of er mogelijkheden zijn, hen in Nederland extra opleiding te geven.

Er is inmiddels een mooi arsenaal aan speelmaterialen waardoor de fysiotherapeuten de kinderen kunnen blijven uitdagen in het uitvoeren van hun oefentherapie. Dit is erg belangrijk voor kinderen, veel afwisseling in vormen vergroot de aandacht en motivatie. Moesten ze het vroeger hebben van oefenen met één bal, nu zijn er wel 10 ballen, die verschillend van kleur, ruwheid en gewicht zijn. Er zijn veel verschillende puzzels, vormkasten (doosjes waar verschillende vormen in gestopt worden) tastmaterialen, kussens en matten waarop plezierig geoefend kan worden.

De bedden van de kinderen zijn allemaal vervangen door roestvrijstalen bedden die veel makkelijk te verschonen zijn. De matrassen zijn vernieuwd en makkelijker schoon te houden, allemaal door jullie bijdrage.

De fysiotherapeuten hebben sinds vorige week een computer waardoor beter de behandelingen kunnen worden bijgehouden, zodat we ook een overzicht krijgen van wat er aan ontwikkeling is. Met deze computer willen we in de naaste toekomst ook uitwisseling tussen de gegevens daar en hier laten plaats vinden, een mooie ontwikkeling, eigenlijk een elektronisch patiënten dossier (EPD) waardoor we informatie makkelijker kunnen uitwisselen.

En er is nog wat geld over. Er is ooit een zwembad aangelegd, eigenlijk meer een gemetselde bak waar water in kan, maar de schenker heeft nooit naar het vervolg gekeken. Bewegen in water met gehandicapte mensen is iets geweldigs, geeft heel veel rust en ontspanning, maar kan ook helpen bij bv. leren lopen. Ik heb in Yogyakarta een offerte laten maken van de kosten van reparatie (bad staat al minimaal 6 jaar leeg) en dit zal ongeveer € 6200,– kosten. Geld dat er ook door jullie toedoen nog is. Hierdoor kunnen we het nu opknappen en het onderhoud voor de komende drie jaar is hierbij inbegrepen. Dit onderhoud is ongeveer € 700,– per jaar (elektriciteit, schoonmaak) en dat bedrag wil ik zeker jaarlijks gaan binnenhalen aan sponsoring. Dus dan kan het zwembad ook weer jaren mee, geweldig.

Kortom, jullie mogen trots zijn op jullie bijdragen en wat er mee heeft kunnen gebeuren, dus nogmaals heel veel dank namens de kinderen van Sayap Ibu voor jullie giften.

Henk Leemhuis