Gewijzigde ploeg ZPV De Grunte zwemt derde ronde KNZB-competitie in Hengelo

Bij de derde competitieronde in de A-klasse KNZB-regio Oost in het Twentebad in Hengelo kwam op zaterdag 27 januari De Grunte met een flink gewijzigde ploeg op de startblokken. Door afwezigheid van enkele zwemmers moesten er aanpassingen worden gemaakt. De terugkeer van ervaren krachten als Robin Leideman en Lianne Plas gaf een nieuwe dynamiek aan het team. De prestaties waren voldoende voor het tijd inlopen op de directe concurrentie, maar deze bleek stevig te zijn en zal voor een spannende vierde en laatste ronde gaan zorgen.

De eerste estafettes van de heren (4x 200m vrij) met Abe Pasop, Bouke Jansen, Jan Kemkes en Rinse de Jonge en de dames (4x 50m wissel) met Liz Wiersma, Desiree Dreschler, Gwen Schuur en Meike Hultink gingen redelijk goed. Op de 100m rug was er sterke tegenstand. Bij de 100m vrij toonde Abe Pasop zijn kwaliteit door deze met een eerste plaats af te sluiten, met Hidde de Jonge op een knappe derde plek. Liz Wiersma werd bij de dames vierde en Anna Jansen zwom een prima persoonlijk record van 1:33.78. De 400m vrij was voor Amber Lenters ook met een nieuw PR van 5:37.45. Ook Elina Hendriks zwom 15 sec. sneller (nu 6:31.42) op deze afstand, met daarna ook een aanscherping van haar PR op 100m school met 3 sec. (nu 1:44.01). Bij de heren moest helaas een vervangende tijd worden genoteerd, wat altijd spijtig is voor het puntentotaal. Meike Hultink behaalde een prima eerste plek op de 100m school met een ruime voorsprong op de naaste concurrentie. Gwen Schuur werd verdienstelijk vijfde. De 200m wissel was weer goed gedaan door Jan Kemkes met 2:47.15, een verbetering van 10 sec. Op de 100m school behaalden Chantal Meijerink (tweede) en Lianne Plas ook weer punten voor het klassement. Robin Leideman en Frank Meier deden dit op de 200m vrij, Roy Tettero op 100m school en 50m vlinder. Zij vormen de ervaren kern van de ploeg. Eva Havelaar is in vorm en verbetert ook gestaag haar tijden, op zowel de korte 50m vlinder (0:36.88) en de 200m vrij (2:40.72). Alyssa Eilander zwom naar vermogen de 100m rug en 50m vlinder. Voor Lotte Aufderhaar, die nog wel een derde plek behaalde op de 200m vrije slag in 2:33.11, werd het haar afscheidswedstrijd. Spijtig voor De Grunte en voor haar was deze wedstrijd haar laatste officiële optreden. Zij heeft in de afgelopen jaren met haar inzet, vrolijkheid en goede prestaties in en buiten het zwembad een belangrijke rol gespeeld en zal danig worden gemist.

Voor de stand in de competitie is er wel wat tijd ingelopen, maar verder weinig veranderd. Het verschil is erg klein, nog iets meer dan zes seconden. De vierde competitieronde op 9 maart in Nijverdal zal daarom spannend zijn.

De uitslag van de wedstrijd: https://webkalender.knzb.nl/webkalender/wedstrijd/24915/

Competitiestand na derde ronde: https://ranglijsten.knzb.nl/ranglijsten/eindstanden/competitieoverzicht/1000005396/a_klasse_regio_oost/

Auteur: Eric Havelaar

Foto: J. de Jonge