Geslaagde en leerzame Swimclinic i.s.m. Ian van der Pal voor De Grunte

Op zaterdag 3 februari is in zwembad De Slag een uitstekend geslaagde Swimclinic gegeven in samenwerking met oud-Grunte zwemmer Ian van der Pal. Meerdere wedstrijdzwemmers in verschillende leeftijdscategorieën hadden zich opgegeven om deel te nemen aan deze leuke en zeer leerzame trainingsmiddag.

De clinic werd verzorgd door Bastiaan Tamminga, die op verschillende EK‘s en NK’s uitkwam en Nederlands titel- en recordhouder is geweest, en voormalig lid van De Grunte Vince van der Pal, momenteel lid van de Nederlandse zwemploeg, met NK-titels en een Nederlands Jeugdrecord. Zij hebben zeer veel ervaring opgedaan bij hun trainingen op hoog niveau en wilden deze met de geïnteresseerde groep zwemmers delen.

De onderdelen van de clinic waren uitleg over zwemtechnieken en onderwaterfases, die met beeldmateriaal van topzwemmers werd ondersteund. Ook de voorbereiding op een wedstrijd kwam aan bod door een uitgebreide warming-up bij de rand van het zwembad. Verschillende oefeningen om spieren los te maken en houding te verbeteren werden uitgevoerd op matjes. Daarna was het tijd om het water in te gaan. De groep werd in tweeën gedeeld in oudere en jongere deelnemers. Er werd goed geoefend met de starttechnieken en de keerpunten en de adviezen werden goed opgevolgd. Belangrijk onderdeel was om elkaar – zowel zwemmers als trainers – te helpen bij het coachen. De aanwezige trainers kregen aanwijzingen en noteerden deze gretig om verder te kunnen gebruiken. Ook het mentale deel van wedstrijdvoorbereiding kwam aan bod, waarbij concentratie, motivatie en het zien van de wedstrijd in je hoofd voor je deze zwemt belangrijk waren. Voeding voor en tijdens de wedstrijd was ook een onderdeel en voorbeelden hiervan werden aan de deelnemers uitgedeeld. Afgesloten werd er met een onderlinge estafette tussen teams van zwemmers en de organisatoren Ian, Vince en Bastiaan en een vragenronde. Na afloop was een luid applaus en een dankwoord en deelden de clinic-trainers nog handtekeningen uit aan verschillende zwemmers, die met veel plezier deze leerzame middag hebben beleefd.

De Grunte wil door middel van clinics als deze en filmmiddagen extra aandacht geven aan alle aspecten van het wedstrijdzwemmen en laten zien hoe leuk en interessant deze sport is. De dank gaat uit naar de organisatoren van de clinic en alle medewerkers en deelnemers.

Auteur: Eric Havelaar

Foto’s: Simone Back