De Grunte levert goede prestaties bij Overijsselse B-Kampioenschappen in Hengelo

In het weekend van 22 en 23 juni zijn de Overijsselse B-kampioenschappen gezwommen in het Twentebad in Hengelo. De Grunte was op beide dagen vertegenwoordigd en kwam uit op de verschillende onderdelen, zowel individueel als op de estafettes. Er zijn meerdere medailles en oorkondes behaald, waarmee het een goed toernooi is geweest.

Het kampioenschap was op de lange 50 meter baan, wat voor de zwemmers altijd weer anders dan het eigen 25 meterbad. De wedstrijd werd met behulp van elektronische tijdwaarneming (ETW) door het team van KNZB-officials in goede banen geleid. Hierdoor konden de tijden bij het bad via het bord en via Livetiming en Splashme door deelnemers en publiek worden gevolgd.

Zaterdag was een prima dag met een goed begin op de estafette 4x100m vrije slag, met een vierde plek. De 100m vlinderslag dames was door Gwen Schuur in 1:26:32 (PR) met goud gewonnen, Eva Havelaar behaalde zilver in haar categorie. Bij de 100m vrije slag heren vielen Niek Eijsink met zilver en Luuk Tangenberg met brons ook in de medailles. Op de 50m schoolslag behaalde Liz Wiersma een prima zesde plaats. Rinse de Jonge verbeterde zijn PR tot 34:89 op de 50m vlinderslag in een sterk veld. Op de 4x100m wisselslag behaalde het damesteam de vierde en het herenteam de tweede plek, weer zilver!

Na de pauze waren de dames op de 50m vrij aan de beurt. Gwen Schuur met een zesde plaats was goed op dreef bij dit sprintnummer met altijd veel goede concurrenten. Ook op de 100m rugslag kregen Liz Wiersma en Eline Pullen te maken met sterke zwemmers. Bij de 50m rugslag heren behaalden Niek met een tijd van 34:28 en Luuk met een PR van 33:12 een bronzen plak. Bij de 200m wisselslag dames waren Annemiek Back met een vijfde plaats en Eva Havelaar met een bronzen medaille succesvol, Amber Lenters en Eline Pullen zwommen een goed onderdeel. De afsluitende 4x100m vrije slag werd voor de heren met een tweede (weer zilver) en de dames met een zevende plek afgerond. Met negen medailles op de eerste dag was een goed begin gemaakt.

De zondag begon met de 4x100m wisselslag, waarbij De Grunte 1 een prima tijd voor een zesde plek zwom en De Grunte 2 helaas een diskwalificatie kreeg. Op de 100m vlinder voor heren liet Rinse de Jonge met een vierde plek zien dat hij deze dag in goede vorm stak. Gwen Schuur en Eva Havelaar waren op de 100m vrij met zesde plekken goed op dreef, aangezien dit altijd een druk en sterk bezet zwemonderdeel is. Ook op de 50m vlinder deden Gwen met een vijfde en Eva met een zesde positie goed mee. Bij de 4x100m vrije slag heren behaalden Rinse en Hidde de Jonge, samen met Joas Norden en Niek Eijsink de tweede plaats en weer zilver. Niek deed dit opnieuw op sprintnummer 50m vrij in een tijd van 28:33. Twee medailles erbij, dat was erg fijn. Op de 100m schoolslag kwamen Amber Lenters met een zevende plaats en Eline Pullen op één van haar favoriete afstanden op een welverdiende vierde plek. De 100m rugslag (bij deze slag werd gebruik gemaakt van de rugslagstartsteun) werden Niek en Luuk vijfde. Bij de 50m rugslag dames behaalden Eva en Eline beiden een nieuw PR, wat altijd fijn is. Rinse de Jonge haalde op de 200m wisselslag ook een nieuw PR in 2:56:32, waarmee hij vooral in het laatste deel liet zien dat zijn – bij de eerdere LAC-wedstrijden – opgebouwde uithoudingsvermogen een belangrijk onderdeel van de zwemstrategie is geworden. Als laatste onderdeel werden de estafettes van de 4x100m wisselslag gezwommen, waarbij het damesteam van Annemiek Back, Gwen Schuur, Eva Havelaar en Meike Hultink en het herenteam van Rinse en Hidde de Jonge, Joas Norden en Luuk Tangenberg met tweemaal een vijfde plaats dit kampioenschap afsloten.

Voor Eva Havelaar was dit de laatste wedstrijd die ze namens De Grunte deelnam. Na ruim negen jaar bij de zwemclub – met plezier met vele ploeggenoten, bij de trainingen, wedstrijden en diverse toernooien (vooral Nordhorn) en andere activiteiten – nam ze onder applaus afscheid.

Tekst: Eric Havelaar / Foto: Dorien Norden